Almaş (Çuçuna)

Kafkas ve Pamir dağlarında daha çok insana, biraz da hayvana benzeyen yaratıkların görüldüğüne dair birçok kayıt mevcuttur. 1879’de araştırmacı Colonel Przhevalski, Mongolya’nın vahşi at ve develerini keşfettiği araştırmasında maymun adamı gördüğünü de not etti. 1925 te General Mikhail Topilsky ve askerleri Pamir Dağları’ndan Afganistan sınırına doğru kaçan düşmanlarını takip ediyorlardı. Gördükleri ayak izlerini takiben bir mağaraya geldiler, içeridekilere dışarı çıkmaları için uyarıda bulunan askerler cevap almayınca ateş açtılar. Sonuç sürprizdi, kötü şekilde yaralanan, vücudu uzun kıllarla kaplı insana benzer bir yaratık inleyerek dışarı çıktı. Çenesi dışarıya doğru Çıkıntılı, alnı ise içeriye çekikti. Tabur doktoru yaratığı muayene ettiğinde, bunun insan olmadığını söyledi ve askerler yaralı yaratığı orada bıraktılar. Yine II. Dünya Savaşı sırasında bu bölgelerdeki askeri mevcudiyet birçok gözlem not edildi.

1964’te Dr. Jeanne Kaffman Kafkaslar’da bir araştırma merkezi kurarak Almaş hakkında incelemelere başladı. Sonuçta birçok görgü şahidi, bazı ayak izleri, saç ve hayvan pisliği kalıntıları vardı.

Geçmişte Sovyet yetkililer. Batı tarafından alaya alınmaktan korkarak Almaş hakkındaki iddiaları fazla açıklamamışlardır. Ancak 1988’de Sovyet Kültür Bakanlığı süregelen iddialar karşısında resmi bir keşif heyeti hazırladı. Maymundan daha çok insana benzeyen Almaş hakkında bilgi toplayacak olan bu heyet, Almas’ın varlığına dair dikkate değer bir delil bulamamıştır.

Cevap Yaz