Siyamlı ikizler

Tıpta çok ender görülen doğum anomalilerinden birisi iki bebeğin vücutlarının herhangi bir yerinden birbirlerine yapışık olmasıdır. Gövdenin üst veya alt yansı tam olmayan vakalara tıbbi olarak Dipagus, gövdenin alt uçlarından yapışık vakalara Ischiopagus. kafadan yapışıklara Kraniopagus ve göğüsten olanlara Thorakopagus adı verilmektedir. Siyamlı ikizler, tıp dilinde Thorakopagus adı verilen anomalinin genelde halk arasında bilinen adıdır. Çünku Siyam’da görülen böyle bir vaka uzun sure ilginç bir şekilde yaşamış ve o günlerin basınının yakın ilgi odağı olmuş bu da tüm dünyada ünlenmelerine yol açmıştır.

Çağımızın modern tıbbı, yüksek teknoloji ve bilimsel tecrübe ile bu tip vakalarda siyamlı ikizleri birbirinden ayırabilmektedir. Ancak böyle bir operasyon için tıbbi bilgilerin yetersiz olduğu zamanlarda siyamlı ikizler oldukları şekilde yaşamak zorunda kalmışlardır. Eng ve Chang 1811 de Siyam’da doğdular. Göğüslerinden yapışıktılar. Daha bebekken ölümden son anda kurtuldular. Çünkü Siyam Kralı onları gördüğünde krallık için kötü şansın şeytanları olduklarına kanaat getirdi. Tam öldürülmek üzereler iken bir İskoçyalı tüccar onları teşhir ederek para kazanabileceğini düşündü ve siyamlı ikizleri satın alarak Amerika’ya götürdü. Siyamlı ikizler Amerika’da büyük sansasyon yaptı. Ardından 1829’da yaptıkları Avrupa turundan sonra dünyaca ünlü olmuşlardı. Bu arada nereye gitseler, doktorlar onları muayene etmek ve cerrahlar da ameliyat ederek ayırmak istiyorlardı. Fakat operasyon asla yapılmadı. Daha sonra Eng ve Chang Ingiliz kızkardeşler Sarah Ann ve Adelaide Yates ile evlenerek Amerika’da Kuzey Carolina’da sakin bir yaşam sürmeye başladılar. Anlaşmaya göre ayrı evlere koydukları hanımlarına sırayla birer hafta gidiyorlardı. Anlaşma gayet iyiydi, 21 tane çocukları oldu.

Eng ve Chang birbirlerinin tıpatıp aynı değildiler. Başlangıçta Eng zayıf ve pasifken, Chang gürbüz ve aktifti. İleri yaşlarda Chang sık sık sarhoş olurken Eng alkol almayı reddediyordu. Chang özellikle alkollü iken kavgacı olmaya eğilimliydi, hatta bir keresinde suçsuz olan Eng’i de hapsetmek istemeyen hakim sayesinde hapse girmekten kurtuldu. Değişik tipler olmalarına rağmen siyamlı ikizler birbirlerine karşı çok toleransıydılar ve birbirlerini seviyorlardı, tüm hayatları boyunca çevrelerindeki insanları hayrete düşüren ikizler 17 ocak 1874’te öldüler.

Sonraki yıllarda bu tip ikizleri ayırma operasyonları gündeme geldi. 1881 ne İsviçreli cerrah 4 aylık ikizleri ayırdı. Fakat biri 5 diğeride 30 saat sonra öldüler. Ardından bir teşebbüs de. 1889 da Hindistan’da doğan Orissa kızkardeşleri ayırmak için. Parisli bir cerrahtan geldi. Operasyon Paris Sirki’nde, gala gecesinde yapıldı. Kameralar operasyonun her anını fotoğraflamak için oradaydı. Fakat maalesef çocuklar operasyon sonrası öldüler.

Yapışık ikizler bu çağlarda tüm ömürlerini birlikte geçirmelerine rağmen, özel hayatları da dikkate değer bir biçimde başarılıydı. 1880’de Çekoslavakya’da doğan Josefa ve Rosa Blazek. sırt sırta olmak üzere kalçalarından yapışıktı. Kalpleri ve akciğerleri ayrı fakat mideleri bir tane idi. Rosa 1908’de bir Alman subay ile evlendi ve doğum yaptı. Fakat 1. Dünya Savaşı sırasında eşini kaybedince kardeşiyle birlikte küçük bir servet kazanmak üzere Avrupa’yı dolaştılar. Kendilerini görmeye gelen meraklılar bir sürü para ödüyordu. İki bayanın özel zevkleri ayrıydı. Josefa bira içerken Rosa şarap seviyordu, buda sık sık mide şikayetlerine yol açıyordu. Aralarındaki psikolojik bağ da, fiziksel bağ kadar kuvvetliydi. Josefa 1922’de ağır bir hastalığa yakalanınca doktorlar Rosa’ya hayatta kalabilmesi için onları ayırmayı teklif ettiler. Fakat Rosa. Josefa ölürse kendisinin de ölmek istediğini söyledi ve ayrılmayı reddetti. Bu hastalık sırasında Rosa kardeşini korumak için herşeyi yaptı. Hatta onu güçlendirmek için fazla fazla beslendi. Fakat buna rağmen kardeşinden 15 dakika sonra o da hayata gözlerini yumdu.

Cevap Yaz